BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W STRONIU ŚLĄSKIM

ZESPÓŁ SZKÓŁ SAMORZĄDOWYCH W STRONIU ŚLĄSKIM
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W STRONIU ŚLĄSKIM
ZESPÓŁ SZKÓŁ SAMORZĄDOWYCH W STRONIU ŚLĄSKIM
ul. Kościelna 12, 57-550 Stronie Śląskie
telefon: 748141201
e-mail: zss@stronie.pl
www: www.zssstronie.pl

Zawody, w których szkoła będzie dokonywać naboru na rok szkolny 2022/2023:

  • Kucharz

Dyrektor szkoły: MONIKA OSTROWSKA
Szkoła: publiczna
Specyfika szkoły: brak specyfiki
RSPO: 109441
Data założenia szkoły: 2002-09-01
Data data rozpoczecia dzialalnosci szkoły: 2002-09-01
Organ prowadzący: GMINA STRONIE ŚLĄSKIE

Prezentacja szkoły
https://www.zssstronie.pl
Fanpage szkoły
https://www.facebook.com/szkola.stronie/
Absolwenci o szkole
https://www.facebook.com/szkola.stronie/videos/1332863236908903/?t=4

Zespół Szkół Samorządowych w Stroniu Ślaskim

 

W roku szkolnym 2020/2021 w Zespole Szkół Samorządowych w Stroniu Śląskim proponujemy kształcenie w następujących zawodach:

TECHNIKUM – czas nauki 5 lat
zawody:

  • technik hotelarstwa z elementami organizacji imprez
  • technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki

 

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA – czas nauki 3 lata
zawód:

  • kucharz

 jedna kwalifikacja, z której uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie pod koniec klasy trzeciej: Sporządzanie potraw i napojów.

 

Informacje na temat poszczególnych zawodów:

1. technik hotelarstwa:

kwalifikacje:

 HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06.  Realizacja usług w recepcji

  • języki obce – j. angielski i j. niemiecki;
  • rozszerzenia: j. angielski, geografia
  • przedmiot dodatkowy: animacja czasu wolnego
  • praktyki zawodowe w renomowanych partnerskich obiektach gastronomicznych i hotelarskich, a także staże zagraniczne w ramach Erasmus +

Kompetencje zawodowe

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;

- rezerwowania usług hotelarskich;

- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;

- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;

- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

- przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskie;

- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

 

Szkoła umożliwia zdobycie dodatkowych umiejętności i uprawnień na kursach zawodowych np. BARISTYCZNY, BARMAŃSKI, KELNERSKI

Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje.

Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa znajdzie pracę przede wszystkim w hotelach, pensjonatach, motelach, domach wypoczynkowych, ośrodkach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach oraz w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej. Ponadto może organizować usługi cateringowe, oraz pracować we wszystkich barach i restauracjach gdzie potrzebna jest w pełni profesjonalna obsługa kelnerska.

Nauka w zawodzie technik hotelarstwa daje możliwość dalszego rozwoju i poszerzania wiedzy na studiach  licencjackich, magisterskich na Uczelniach Wyższych przede wszystkim na kierunku turystyka i rekreacja, hotelarstwo. Kierunki te prowadzone są najczęściej przez Akademie Wychowania Fizycznego, Uniwersytety Ekonomiczne.

Absolwent kończąc szkołę, zdając wszystkie egzaminy otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa i świadectwo dojrzałości. Oba dokumenty są przepustką do dorosłego życia dając nieograniczone możliwości.

2. technik żywienia i usług gastronomicznych:

kwalifikacje:

  HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

 HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

  • języki obce – j. angielski i j. niemiecki;
  • rozszerzenia: j. angielski, biologia
  • przedmiot dodatkowy: elementy dietetyki
  • praktyki zawodowe w renomowanych partnerskich obiektach hotelarskich, a także staże zagraniczne w ramach Erasmus +

CHARAKTERYSTYKA KOMPETENCJI ABSOLWENTA

Uczeń po ukończeniu technikum, umie :

– układać jadłospisy i diety;

– oceniać jakość żywności;

– gromadzić zapasy artykułów żywnościowych;

– przygotować, zaprezentować i podać potrawy;

– dokonać oceny organoleptycznej potraw;

– analizować potrzeby żywnościowe różnych grup ludności;

– świadczyć usługi hotelarsko-turystyczne;

– organizować imprezy okolicznościowe;

– zarządzać produkcją gastronomiczną;

– obsługiwać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji gastronomicznej;

– założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą.

Kształcenie zawodowe realizowane jest na bazie :

– pracowni ogólnozawodowych;

– pracowni specjalistycznych: pracowni technologii gastronomicznej, pracowni obsługi konsumenta – symulatora restauracji z profesjonalnie wyposażonym barem, pracowni planowania żywienia i produkcji gastronomicznej wyposażonej w stanowiska komputerowe z oprogramowaniem gastronomicznym do planowania i rozliczania zakładu;

– zajęć praktycznych realizowanych w kuchniach ćwiczeniowych

– praktyk zawodowych realizowanych w restauracjach, hotelach, barach lub stołówkach.

UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA

– zatrudnienie w restauracjach, barach, kawiarniach, ośrodkach wczasowych i pensjonatach;

– restauracjach na promach i statkach;

– instytucjach zajmujących się obrotem żywnością;

– organizacjach ochrony konsumenta;

– instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu;

– prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych. 

Uczniowie zdają egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie pod koniec klasy czwartej i w połowie klasy piątej – w każdym z wymienionych wyżej zawodów.

Absolwenci po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe uzyskują tytuł technika hotelarstwa, żywienia i usług gastronomicznych, a po ukończeniu szkoły mogą przystąpić do egzaminu maturalnego i rozpocząć studia wyższe na dowolnym kierunku.

 

Zespół Szkół Samorządowych w ramach programu Erasmus+ dla najlepszych uczniów organizuje praktyki zawodowe do różnych krajów Europy

Pamiętaj!

  • Tylko nasza szkoła ma znakomicie wyposażone pracownie.
  • Tylko my w przystępny sposób wyłożymy Ci zdobytą przez lata praktyki wiedzę.
  • Tylko my uczynimy z Ciebie wyszkolonego, doskonałego technika hotelarstwa, gastronomii lub kucharza.
  •  Współpracujemy z najlepszymi obiektami na naszym terenie!
  • Realizujemy projekty unijne!
  • Nasza szkoła objęta jest patronatami najlepszych obiektów!
  •  Nie zastanawiaj się: wybierz naszą szkołę.
  • Na pewno się nie zawiedziesz.

Zapraszamy!!!!!!!