BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W STRONIU ŚLĄSKIM |
||||
ZESPÓŁ SZKÓŁ SAMORZĄDOWYCH W STRONIU ŚLĄSKIM | ||||
---|---|---|---|---|
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W STRONIU ŚLĄSKIMZESPÓŁ SZKÓŁ SAMORZĄDOWYCH W STRONIU ŚLĄSKIMul. Kościelna 12, 57-550 Stronie Śląskie telefon: 748141201 e-mail: zss@stronie.pl www: www.zssstronie.pl |
Zawody, w których szkoła będzie dokonywać naboru na rok szkolny 2022/2023:
|
|||
Dyrektor szkoły: MONIKA OSTROWSKA |
|
W roku szkolnym 2020/2021 w Zespole Szkół Samorządowych w Stroniu Śląskim proponujemy kształcenie w następujących zawodach:
TECHNIKUM – czas nauki 5 lat
zawody:
SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA – czas nauki 3 lata
zawód:
jedna kwalifikacja, z której uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie pod koniec klasy trzeciej: Sporządzanie potraw i napojów.
Informacje na temat poszczególnych zawodów:
1. technik hotelarstwa:
kwalifikacje:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Kompetencje zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
- rezerwowania usług hotelarskich;
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskie;
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Szkoła umożliwia zdobycie dodatkowych umiejętności i uprawnień na kursach zawodowych np. BARISTYCZNY, BARMAŃSKI, KELNERSKI
Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje.
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa znajdzie pracę przede wszystkim w hotelach, pensjonatach, motelach, domach wypoczynkowych, ośrodkach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach oraz w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej. Ponadto może organizować usługi cateringowe, oraz pracować we wszystkich barach i restauracjach gdzie potrzebna jest w pełni profesjonalna obsługa kelnerska.
Nauka w zawodzie technik hotelarstwa daje możliwość dalszego rozwoju i poszerzania wiedzy na studiach licencjackich, magisterskich na Uczelniach Wyższych przede wszystkim na kierunku turystyka i rekreacja, hotelarstwo. Kierunki te prowadzone są najczęściej przez Akademie Wychowania Fizycznego, Uniwersytety Ekonomiczne.
Absolwent kończąc szkołę, zdając wszystkie egzaminy otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa i świadectwo dojrzałości. Oba dokumenty są przepustką do dorosłego życia dając nieograniczone możliwości.
2. technik żywienia i usług gastronomicznych:
kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
CHARAKTERYSTYKA KOMPETENCJI ABSOLWENTA
Uczeń po ukończeniu technikum, umie :
– układać jadłospisy i diety;
– oceniać jakość żywności;
– gromadzić zapasy artykułów żywnościowych;
– przygotować, zaprezentować i podać potrawy;
– dokonać oceny organoleptycznej potraw;
– analizować potrzeby żywnościowe różnych grup ludności;
– świadczyć usługi hotelarsko-turystyczne;
– organizować imprezy okolicznościowe;
– zarządzać produkcją gastronomiczną;
– obsługiwać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji gastronomicznej;
– założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą.
Kształcenie zawodowe realizowane jest na bazie :
– pracowni ogólnozawodowych;
– pracowni specjalistycznych: pracowni technologii gastronomicznej, pracowni obsługi konsumenta – symulatora restauracji z profesjonalnie wyposażonym barem, pracowni planowania żywienia i produkcji gastronomicznej wyposażonej w stanowiska komputerowe z oprogramowaniem gastronomicznym do planowania i rozliczania zakładu;
– zajęć praktycznych realizowanych w kuchniach ćwiczeniowych
– praktyk zawodowych realizowanych w restauracjach, hotelach, barach lub stołówkach.
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA
– zatrudnienie w restauracjach, barach, kawiarniach, ośrodkach wczasowych i pensjonatach;
– restauracjach na promach i statkach;
– instytucjach zajmujących się obrotem żywnością;
– organizacjach ochrony konsumenta;
– instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu;
– prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Uczniowie zdają egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie pod koniec klasy czwartej i w połowie klasy piątej – w każdym z wymienionych wyżej zawodów.
Absolwenci po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe uzyskują tytuł technika hotelarstwa, żywienia i usług gastronomicznych, a po ukończeniu szkoły mogą przystąpić do egzaminu maturalnego i rozpocząć studia wyższe na dowolnym kierunku.
Zespół Szkół Samorządowych w ramach programu Erasmus+ dla najlepszych uczniów organizuje praktyki zawodowe do różnych krajów Europy
Pamiętaj!
Zapraszamy!!!!!!!