BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W ZESPOLE SZKÓŁ LICEALNYCH I ZAWODOWYCH NR 2 IM. STANISŁAWA STASZICA W JELENIEJ GÓRZE

ZESPÓŁ SZKÓŁ LICEALNYCH I ZAWODOWYCH NR 2 W JELENIEJ GÓRZE
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W ZESPOLE SZKÓŁ LICEALNYCH I ZAWODOWYCH NR 2 IM. STANISŁAWA STASZICA W JELENIEJ GÓRZE
ZESPÓŁ SZKÓŁ LICEALNYCH I ZAWODOWYCH NR 2 W JELENIEJ GÓRZE
ul. 1 Maja 39/41, 58-500 Jelenia Góra
telefon: 756423900
e-mail: handlowka@post.pl
www: http://handlowka.edu.pl/

Zawody, w których szkoła będzie dokonywać naboru na rok szkolny 2022/2023:

  • Cukiernik
  • Fryzjer
  • Kucharz
  • Sprzedawca
  • Kelner

Dyrektor szkoły: DANUTA PAWŁOWICZ
Szkoła: publiczna
Specyfika szkoły: brak specyfiki
RSPO: 112058
Data założenia szkoły: 2002-01-29
Data data rozpoczecia dzialalnosci szkoły: 2017-09-01
Organ prowadzący: MIASTO JELENIA GÓRA

FILMIK PROMUJĄCY SZKOŁĘ
https://www.youtube.com/watch?v=SFxCIOvLL6U
FACEBOOK
https://www.facebook.com/Handl%C3%B3wka-Czas-Zawodowc%C3%B3w-780134105431957/
STRONA SZKOŁY
http://handlowka.edu.pl/

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W ZESPOLE SZKÓŁ LICEALNYCH I ZAWODOWYCH NR 2 IM. STANISŁAWA STASZICA W JELENIEJ GÓRZE

 

                                                                                   Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych Nr 2 im. Stanisława Staszica

                                                                                                             ul. 1 –go Maja 39/41 w Jeleniej Górze

                                                                                                           tel. 75 76 78 000,wew.903 fax 75-64-23-915

                                                                                                     e-mail: handlowka@post.pl, www.handlowka.jgora.pl

 

 

Młody Pasjonacie , pokierowanie indywidualnym rozwojem naukowym nie jest sprawą banalnie prostą jakby się mogło wydawać. Sama pasja, chęci i zdolność nie są wystarczające, dlatego warto zorientować się w możliwościach rozwoju.

Mamy nadzieję, że niezależnie od tego, czy wybierzesz zawód, fryzjera, cukiernika, sprzedawcę, kelnera  czy  kucharza  staniesz się zupełnie kimś innym, nabierzesz pewności siebie, a także osiągniesz swój cel.

Pamiętaj Nasza Szkoła to fantastyczny czas na rozwój własnych zainteresowań, podróż w kulinarną przestrzeń i nie tylko….To czas na zaspokojenie Twojej ciekawości. To czas na realizację swoich planów.

Jeśli masz choć trochę głębsze zainteresowania, chcesz zrobić coś dobrze-weź sprawy w swoje ręce. Spełniaj swoje marzenia wybierając Naszą Szkołę. Rozwijaj pasje, pozwolimy Ci realizować Twoje pomysły, pomożemy Ci w tym. Już dziś wypełnij wniosek!!!!!

Twoja przyszłość zaczyna się u Nas!!!!

 

Nasze atuty:

✓ Nasza szkoła bierze w projektach unijnych:

- Kształcenie zawodowe dla potrzeb rynku pracy w Jeleniej Górze

w ramach tego projektu uczniowie odbywają staże w restauracjach i hotelach w Jeleniej Górze, Karpaczu czy Szklarskiej Porębie oraz w salonach fryzjerskich.Ponadto uczestniczą w kursach nadających dodatkowe kwalifikacje, np. serwis barmański, grafika komputerowa 3D, tworzenie witryn internetowych, wykonywanie makijażu fotograficznego, przygotowywanie potraw zgodnie z trendami żywieniowymi.

 

Wysoka jakość edukacji w jeleniogórskich szkołach

w ramach projektu uczniowie uczestniczą w zajęciach rozwijających  jak również dydaktyczno -wyrównujących, ponadto doposażenie pracowni w pomoce dydaktyczne i sprzęt TIK.

- projekt polsko - czeski "Wyzwania gastronomii na polsko - czeskim pograniczu".

w ramach projektu uczniowie wyjeżdżają do szkoły w Trutnovie -uczestniczą w warsztatach wspólnie z uczniami z Czech, którzy przyjeżdżają do Polski.

 

 ✓ Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze popularna „Handlówka” jest Szkołą
      z ponad 50 – letnią tradycją. Posiada Nowoczesne Centrum Kształcenia Zawodowego w branży     
      gastronomicznej zapewniające kształcenie zawodowe na najwyższym poziomie.

✓ Dysponuje znakomitą bazą dydaktyczną – nowoczesne pracownie, sala gimnastyczna, siłownia  
      biblioteka, czytelnia.

✓Młodzież może korzystać z pracowni internetowych zarówno w czasie lekcji jak i poza nimi.

✓ Szkoła współpracuje z lokalnymi zakładami pracy a nasi uczniowie są poszukiwani i cenieni na
     rynku pracy w kraju i za granicą.

✓ Uczniowie mają możliwość realizowania się w różnych formach zajęć pozalekcyjnych:

✓ Kadra pedagogiczna szkoły nieustannie podnosi swoje kwalifikacje, wdrażając cyklicznie innowacje  
      sprzyjające podnoszeniu poziomu pracy szkoły.

✓ Szkoła posiada stołówkę oraz możliwość zakwaterowania w Bursie w odległości 200m.

 

Kucharz :

Absolwent szkoły w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • oceny jakości surowca i przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy i obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów oraz ich wydawania

Opis zawodu:


Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, dań. Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.

Kucharz może znaleźć zatrudnienie w:

  • restauracjach,
  • hotelach,
  • publicznych miejscach żywienia,
  • stołówkach,
  • ośrodkach wypoczynkowych,
  • pokładach statków,
  • może także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.

 

Fryzjer :


Absolwent szkoły w zawodzie fryzjer będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • prowadzenia konsultacji z klientem lub klientką dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej
  • doradzenia w zakresie doboru koloru i odpowiedniej fryzury;
  • wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy;
  • wykonywania nietrwałego i trwałego odkształcania włosów;
  • wykonywania strzyżenia włosów i formowania zarostu;
  • wykonywania zmiany koloru włosów;
  • wykonywania stylizacji fryzur

Opis zawodu:

Fryzjer, zwany teraz coraz częściej stylistą fryzur jest osobą, która zawodowo zajmuje się układaniem fryzur zgodnie z życzeniem klienta. W pierwszej kolejności doradza wybór odpowiedniej fryzury, dopasowanej do kształtu twarzy klienta i jego kolorystyki lub proponuje odpowiednie modyfikacje. Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy. Ważne jest również aby fryzjer szanował decyzje klienta i słuchał jego wskazówek i życzeń.

Fryzjer może znaleźć zatrudnienie w:

  • salonach fryzjerskich,.
  • ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.


Sprzedawca :

Absolwent szkoły w zawodzie sprzedawca będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży
  • przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży.

Opis zawodu:

Sprzedawca, to osoba zajmująca się bezpośrednią i pośrednią obsługą klientów w handlu detalicznym i hurtowym. Może zajmować się także przyjmowaniem towarów od dostawców, przygotowywaniem ich do sprzedaży, bezpośrednim promowaniu produktów, przyjmowaniu należnej zapłaty i księgowaniem jej za pośrednictwem kasy fiskalnej. Specyfika zawodu wymaga ponadto dużej samodzielności w zorganizowaniu sobie pracy, poczucia odpowiedzialności za wykonywane czynności i powierzony majątek oraz zdyscyplinowania w utrzymaniu porządku i czystości w punkcie sprzedaży.

Sprzedawca może znaleźć zatrudnienie w:

  • sklepach,
  • hurtowniach,
  • punktach sprzedaży detalicznej

Kelner:

 

Kelner

Kelner - "arystokrata" wśród gastronomów.  Od Bałtyku aż po Tatry brakuje profesjonalnych kelnerów. Deficyt w branży kelnerskiej trwa od kilkunastu lat. Dlatego też płace w tym zawodzie rosną. Kelner może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie kelner daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Kelner pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych kelnerów.


Zawód kelner powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą
  • lubią pracę z ludźmi
  • cenią różnorodność i wyzwania
  • chcą awansować i  rozwijać się
  • są ciekawe świata


W trakcie nauki nabędziesz umiejętności:

  • obsługi konsumenta
  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

Kształcenie  praktyczne  w klasie I- III 2 dni odbywa się u pracodawcy w restauracjach hotelowych w Cieplicach i Karpaczu. Ponadto na pracowni gastronomicznej pod opieką nauczyciela.

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz z kwalifikacji: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje Unii Europejskiej.

 Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę:

  • w branżowej szkole II stopnia.

Zaplecze dydaktyczne szkoły:

  • nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie technologiczne gastronomiczne,
  • nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
  • pracownie komputerowe,
  • kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.

Miejsca pracy:

Absolwenci tego kierunku potrafią  przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać  i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują  różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.

 

 

Cukiernik : 

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast, przygotowywanie deserów i wymyślanie własnych receptur. To nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy.

W trakcie nauki nabędziesz umiejętności:

  • sporządzania półproduktów cukierniczych np. kremów, mas, polew cukierniczych,
  • sporządzania wyrobów cukierniczych np. pączków, tortów, faworków, ciasteczek,
  • dekorowania wyrobów cukierniczych np. masami cukrowymi, elementami z masy karmelowej,
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • języków obcych, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych oraz odpowiedzialności.

Praktyczne kształcenie odbywa się 2 dni w tygodniu w klasach I -III u pracodawcy w cukierniach jeleniogórskich i okolicach.

Praca cukiernika brzmi pysznie… Cukiernik, jak sama nazwa wskazuje, robi wszystko to co słodkie. Tworzy małe dzieła sztuki – torty, ciasta, babeczki, rogaliki, drożdżówki, lody, cukierki, czekoladki, lizaki i wiele więcej. Praca cukiernika to przede wszystkim poczucie dobrego smaku, wyobraźnia, pomysłowość, wyczucie estetyki, fachowa wiedza i zdolności manualne.

Absolwent po ukończeniu szkoły w zawodzie cukiernik

ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:

  • ciastkarz,
  • lodziarz,
  • dekorator.

MIEJSCA PRACY:

  • cukiernie,
  • kawiarnie,
  • hotele,
  • pensjonaty,
  • obiekty sanatoryjne i wczasowe,
  • ośrodki wypoczynkowe,
  • zakłady przemysłu cukierniczego,
  • własna działalność gospodarcza.

CO PO SZKOLE BRANŻOWEJ?

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika technologii żywności i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

 

 

Dogodne położenie – w pobliżu dworca PKS i PKP