BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 3 W BOLESŁAWCU

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH I ZAWODOWYCH IM. MJRA H. SUCHARSKIEGO W BOLESŁAWCU
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 3 W BOLESŁAWCU
ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH I ZAWODOWYCH IM. MJRA H. SUCHARSKIEGO W BOLESŁAWCU
ul. Komuny Paryskiej 6, 59-700 Bolesławiec
telefon: 757324009
e-mail: zsoiz1@poczta.onet.pl
www: www.sucharski.boleslawianie.pl

Zawody, w których szkoła będzie dokonywać naboru na rok szkolny 2025/2026:

  • Kucharz
  • Zdobnik ceramiki

Dyrektor szkoły: RENATA PASZKO
Szkoła: publiczna
Specyfika szkoły: brak specyfiki
RSPO: 19059
Data założenia szkoły: 1958-09-01
Data rozpoczęcia działalności szkoły: 1958-09-01
Organ prowadzący: POWIAT BOLESŁAWIECKI

Oferta edukacyjna na rok szkolny 2025/2026
https://sucharski.boleslawianie.pl/rekrutacja
Nasze sukcesy
https://sucharski.boleslawianie.pl/sukcesy

Poznaj i wybierz swój kierunek

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowym im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu to nowoczesna szkoła z ponad 60-letnią tradycją.

SZKOŁA ZAPEWNIA:
- organizację procesu nauczania w wyspecjalizowanych pracowniach;
- warsztaty prowadzone przez wybitnych fachowców, przedsiębiorców branży gastronomicznej i ceramicznej;
- szeroką ofertę zajęć pozalekcyjnych; wycieczki przedmiotowe i turystyczne;
- zajęcia sportowo–rekreacyjne;
- konsultacje pedagogiczno – psychologiczne

ATUTY SZKOŁY:
Wykwalifikowana kadra pedagogiczna z uprawnieniami egzaminatorów OKE, specjalistyczne pracownie do kształcenia zawodowego, pracownie multimedialne, sala bankietowa, stołówka, profesjonalna kuchnia, biblioteka, nowoczesny obiekt lekkoatletyczny, sala sportowa, zaangażowanie w życie społeczno – kulturalne miasta i regionu oraz w wolontariat.
Szkoła posiada tytuł Szkoły Odkrywców Talentów, Absolwenci mają możliwość kontynuowania nauki w Branżowj Szkole II Stopnia i uzyskanie wykształcenia średniego oraz tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych lub technika ceramika. Szkoła jest Ośrodkiem Egzaminacyjnym OKE przeprowadzającym egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodach.

KIERUNKI KSZTAŁCENIA:

Zdobnik ceramiki:
Stosuje różne techniki zdobienia - malowanie ręczne, natryskowe, obwódkowanie, stemplowanie, nakładanie i fotoceramikę, maluje wyroby fajansowe, porcelitowe, porcelanowe, kamionki gospodarczej, majoliki.

Kucharz:
Przyrządza potrawy, dania, przekąski, ciasta i desery, zapewnia sprawną organizację funkcjonowania kuchni oraz odpowiednią jakość przygotowywanych potraw.

SZKOŁA REALIZUJE PROJEKTY:
- Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
- Regionalna Gastronomia na Dolnym Śląsku
- eTwinning