BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 3 W BOLESŁAWCU |
||||
ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH I ZAWODOWYCH IM. MJRA H. SUCHARSKIEGO W BOLESŁAWCU | ||||
---|---|---|---|---|
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 3 W BOLESŁAWCUZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH I ZAWODOWYCH IM. MJRA H. SUCHARSKIEGO W BOLESŁAWCUul. Komuny Paryskiej 6, 59-700 Bolesławiec telefon: 757324009 e-mail: zsoiz1@poczta.onet.pl www: www.sucharski.boleslawianie.pl |
Zawody, w których szkoła będzie dokonywać naboru na rok szkolny 2025/2026:
|
|||
Dyrektor szkoły: RENATA PASZKO |
|
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowym im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu to nowoczesna szkoła z ponad 60-letnią tradycją.
SZKOŁA ZAPEWNIA:
- organizację procesu nauczania w wyspecjalizowanych pracowniach;
- warsztaty prowadzone przez wybitnych fachowców, przedsiębiorców branży gastronomicznej i ceramicznej;
- szeroką ofertę zajęć pozalekcyjnych; wycieczki przedmiotowe i turystyczne;
- zajęcia sportowo–rekreacyjne;
- konsultacje pedagogiczno – psychologiczne
ATUTY SZKOŁY:
Wykwalifikowana kadra pedagogiczna z uprawnieniami egzaminatorów OKE, specjalistyczne pracownie do kształcenia zawodowego, pracownie multimedialne, sala bankietowa, stołówka, profesjonalna kuchnia, biblioteka, nowoczesny obiekt lekkoatletyczny, sala sportowa, zaangażowanie w życie społeczno – kulturalne miasta i regionu oraz w wolontariat.
Szkoła posiada tytuł Szkoły Odkrywców Talentów, Absolwenci mają możliwość kontynuowania nauki w Branżowj Szkole II Stopnia i uzyskanie wykształcenia średniego oraz tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych lub technika ceramika. Szkoła jest Ośrodkiem Egzaminacyjnym OKE przeprowadzającym egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodach.
KIERUNKI KSZTAŁCENIA:
Zdobnik ceramiki:
Stosuje różne techniki zdobienia - malowanie ręczne, natryskowe, obwódkowanie, stemplowanie, nakładanie i fotoceramikę, maluje wyroby fajansowe, porcelitowe, porcelanowe, kamionki gospodarczej, majoliki.
Kucharz:
Przyrządza potrawy, dania, przekąski, ciasta i desery, zapewnia sprawną organizację funkcjonowania kuchni oraz odpowiednią jakość przygotowywanych potraw.
SZKOŁA REALIZUJE PROJEKTY:
- Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
- Regionalna Gastronomia na Dolnym Śląsku
- eTwinning