BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W POLANICY ZDROJU

REGIONALNA SZKOŁA TURYSTYCZNA W POLANICY ZDROJU
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA W POLANICY ZDROJU
REGIONALNA SZKOŁA TURYSTYCZNA W POLANICY ZDROJU
al. Wojska Polskiego 23, 57-320 Polanica-Zdrój
telefon: 0748681683
e-mail: rst@netgate.com.pl
www: rstpolanica.edupage.org

Zawody, w których szkoła będzie dokonywać naboru na rok szkolny 2025/2026:

  • Kelner
  • Kucharz

Dyrektor szkoły: ANETTA WITKOWSKA
Szkoła: publiczna
Specyfika szkoły: brak specyfiki
RSPO: 90316
Data założenia szkoły: 2012-04-25
Data rozpoczęcia działalności szkoły: 2012-09-01
Organ prowadzący: POWIAT KŁODZKI

strona internetowa szkoły
https://rstpolanica.edupage.org


Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju

Branżowa Szkola I Stopnia: Kucharz oraz Kelner

Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy - Zdroju działa od 01.09.1996 r. obecnie będzie kształcić w Branżowej Szkole I Stopnia w zawodach:

1. Kelner

Głównym zadaniem kelnera jest obsługa klientów, gości lokalu – na tym stanowisku niezbędną są zatem bardzo dobrze rozwinięte umiejętności interpersonalne. Najlepiej sprawdzają się osoby towarzyskie, otwarte, lubiące rozmawiać i wchodzić w interakcje z innymi, mające poczucie humoru, empatyczne. Kelner powinien być zarazem asertywny, posiadać zdolności negocjacyjne i potrafić łagodzić spory – to bardzo przydatne cechy w kontaktach z tzw. trudnymi klientami

 

 

Wysoka kultura osobista to absolutna podstawa.

 

 

Liczą się ponadto:

·    umiejętność pracy w zespole, 

·    odporność na stres, presję czasu, 

·  dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa,

·  wytrzymałość fizyczna,

·  bardzo dobra pamięć,

·  wysoko rozwinięte zdolności organizacyjne, 

·  schludność, 

·  znajomość języków obcych. 

Wykwalifikowani kelnerzy, mający różnorodne umiejętności i wysokie kompetencje, zatrudniani są w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą. Wysokiej klasy kelnerzy i inni pracownicy obsługi gości mogą liczyć na bardzo dobre warunki finansowe, ciekawą pracę i możliwość szlifowania warsztatu w profesjonalnym środowisku. Co więcej, praca jako kelner renomowanego lokalu, w którym dba się o doskonałą jakość obsługi, może dawać mnóstwo satysfakcji.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Kucharz

Kucharz to zawód, który od pary lat jest coraz bardziej doceniany i poszukiwany na rynku pracy. Umożliwia poznawanie nowych trendów żywieniowych, pomaga w rozwijaniu zainteresowań i pasji kulinarnych, a przede wszystkim zapewnia interesującą i dobrze płatną pracę. Współcześni szefowie kuchni kreują renomę restauracji i to dla nich, a nie do samego lokalu przychodzą klienci. Dla najlepszych oznacza to niezłe wynagrodzenie i przede wszystkim satysfakcję. Coraz częściej kucharze prowadzą bardzo interesujące życie zawodowe: uczestniczą w konkursach, wyjeżdżają za granicę, prowadzą własne blogi, kluby czy programy kulinarne. Dobry kucharz ma dziś nawet szansę zostać gwiazdą telewizji.
Sylwetka kandydata
Przyszły kucharz powinien charakteryzować się:
- sumiennością i dokładnością ze względu na wykonywanie czynności związane ze stosowaniem ściśle określonych norm i receptur przy sporządzaniu potraw,
- dbałością o higienę osobistą, które mają wpływ na jakość przygotowywanych posiłków, zmysłem smaku i powonienia, dobrym wzrokiem, które to cechy wpływają bezpośrednio na jakość serwowanych potraw, ich walory estetyczne i smakowe,
- sprawnością manualną obejmująca umiejętność posługiwania się narzędziami, urządzeniami i maszynami wykorzystywanymi do obróbki surowców, produktów oraz przy przygotowywaniu dań.

 

Zdobywane umiejętności zawodowe
Uczniowie są przygotowywani do następujących zadań zawodowych:
- dokonywania jakościowej oceny żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy zgodnie z zasadami ergonomii, bhp,
- przygotowania dań wynikających z karty dań lub jadłospisu,
- obsługi sprzętu gastronomicznego zgodnie z zasadami bhp,
- porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw i napojów,
- przestrzegania zasad systemu dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP i GHP) oraz procedur europejskiego systemu HACCP.


Możliwości zatrudnienia
Absolwenci mogą podjąć pracę jako kucharze we wszelakiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, a więc restauracjach, kawiarniach, barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne, szpitalne), hotelach, pensjonatach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych. Kucharz może być zatrudniony również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.